Personal Trainer

Μέσα από αυτή την στήλη θα ενημερώνεστε από την γνωστή personal trainer Μαρία Κασέρη με άρθρα για την κατάλληλη και απαραίτητη γυμναστική για το σκουός ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα προσωπικής ιδιαίτερης προπόνησης με την Μαρία ή ακόμα και δυνατότητα δημιουργίας ειδικού προγράμματος από εκείνη και για τον κάθε ένα σας ξεχωριστά.

”Η προσωπική εκγύμναση βασική ανάγκη για το σκουός”

από την Μαρία Κασέρη

website : www.fitnessgold.gr

maria.personal.tr@hotmail.com

Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του προγράμματος Βιολογίας της Άσκησης στην κατεύθυνση της Αθλητιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού .

Πιστοποιημένη προπονήτρια άσκησης με δόνηση (συνεργασία σε επαγγελματικό και ερευνητικό επίπεδο με την εταιρία Power Plate).

Εξειδικευμένη personal trainer

Γενικά, ισχύει ότι κάποιος για να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση ξεκινάει να ασχολείται με το squash. Να, λοιπόν, ένα βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς : Η λανθασμένος λόγος για να ξεκινήσεις κατευθείαν να ασχολείσαι με κάτι τόσο δυναμικό και απαιτητικό όχι μόνο σε φυσικές αλλά και σε συναρμόστηκες ικανότητες. Για να μπορέσει ένας μέσος αθλούμενος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του squash σαν άθλημα, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι ο στόχος του είναι ο πρωταθλητισμός, χρειάζονται οι εξής φυσικές ικανότητες :

1.    Ισχύς : Οι μείς του αθλητή καλούνται να παράγουν την μέγιστη δυνατή δύναμη στην μονάδα του χρόνου, έτσι ώστε να εξασφαλίσει γρήγορη αντίδραση σε συνδυασμό με την καλύτερη απόδοση δύναμης στο χτύπημα του.

2.    Αντοχή στη δύναμη : Η απόδοση δύναμης πρέπει να διατηρείται αμείωτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και για πολλές επαναλήψεις, δεδομένου ότι ο αγώνας του συγκεκριμένου αθλήματος διαρκεί γύρω στα 30-45 λεπτά.

3.    Ταχύτητα : Η απόσταση που διανύει ο αθλητής στη μονάδα του χρόνου θα πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή. Άρα, όσο βελτιώνεται η ταχύτητα του, τόσο αυξάνεται και η απόδοση του.

4.    Ευκινησία : Φυσικά, ο αθλητής επιβάλλεται να έχει αυξημένη την ικανότητα γρήγορης εναλλαγής κατευθύνσεων μέσα στο γήπεδο, καθότι ο χώρος όπου εκτυλίσσεται ο αγώνας είναι αρκετά περιορισμένος και ο αριθμός των  κατευθύνσεων στις οποίες ο αθλητής καλείται να αποκρούσει την μπάλα αρκετά μεγάλος. Αυτή η ιδιορρυθμία του συγκεκριμένου αθλήματος καθιστά την ευκινησία μια από τις πιο σημαντικές απαιτούμενες φυσικές ικανότητες.

5.    Ευλυγισία : Η συγκεκριμένη ικανότητα είναι απαραίτητη, ειδικότερα σ’ ότι αφορά την ωμική ζώνη και τους θωρακικούς μείς, εφόσον ο αθλητής καλείται να εκμεταλλευτεί την διάταση τους έτσι ώστε να αποδώσει μεγαλύτερη δύναμη στο χτύπημα της μπάλας. Επιπλέον σημαντική καθίσταται και η ευλυγισία των προσαγωγών και των δικέφαλων μηριαίων για την εκμετάλλευση ολόκληρου του εύρους του διασκελισμού του αθλητή.

Επιπλέον, πολύ βασικό ρόλο παίζουν δυο επιμέρους φυσικές ικανότητες :

Α) Νευρομυική συναρμογή : Είναι πολύ βασικό, να υπάρχει άρτια συνεργασία μεταξύ των μυών και των νεύρων έτσι ώστε ο αθλητής να έχει αυξημένη την κιναίσθηση (εκτέλεση των χτυπημάτων της μπάλας με ακρίβεια), την αντίληψη του χώρου, την ισορροπία και την γρήγορη ανάκτηση της μετά από ένα χτύπημα ή και πριν το χτύπημα λόγω αδράνειας και μειωμένο το χρόνο αντίδρασης από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλος ότι ο αθλητής πρέπει να χτυπήσει τη μπάλα μέχρι την εκτέλεση της ενέργειας.

Β) Αντοχή (ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου) : Ο αθλητής πρέπει να έχει αυξημένη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου έτσι ώστε και να αντέχει η καρδιακή του συχνότητα σε υψηλούς παλμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και να προλαβαίνει ο οργανισμός του, μέσα σε 2 λεπτά που είναι το διάλειμμα μεταξύ των games, να επαναφέρει το σφυγμό του σε επίπεδα ηρεμίας για την εξασφάλιση της επαρκούς ξεκούρασης.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το squash αποτελεί ένα άθλημα αρκετά απαιτητικό σε φυσικές ικανότητες, γεγονός που αναιρεί τον λόγο για τον οποίο κάποιος ξεκινάει να ασχολείται, δηλαδή για να φτιάξει την φυσική του κατάσταση. Δεν ξεκινάμε, λοιπόν, squash για να φτιάξουμε φυσική κατάσταση, αλλά φτιάχνουμε φυσική κατάσταση για να ξεκινήσουμε squash !!!

Το να δημιουργηθεί, λοιπόν, μια σωστή μυϊκή βάση και να αναπτυχθούν οι παραπάνω φυσικές ικανότητες  βοηθάει :

1.    Στο να επιτευχτεί υψηλότερη απόδοση του αθλητή στον αγώνα και συνεπώς να δημιουργηθεί ένας αρτιότερος αθλητής squash.
2.    Στην αποφυγή τραυματισμών που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και της προπόνησης.
3.    Στην αποφυγή οποιουδήποτε συνδρόμου υπέρχρησης (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες κ.α.).
4.    Στην εξασφάλιση ασφαλούς ενασχόλησης με το άθλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα (γιατί το βασικότερο στον αθλητισμό είναι η υγιή ισόβια ενασχόληση για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής).

Έτσι, η δημιουργία μιας σωστής μυϊκής βάσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των παραπάνω φυσικών ικανοτήτων καθίσταται ευεργετική όχι μόνο για την ενασχόληση με το squash, αλλά και για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, χωρίς προβλήματα υγείας και τραυματισμούς. Στην ουσία, Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας !!!

Αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση για να αναπτυχθεί η προαναφερθείσα βάση είναι η διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού σ’ ό,τι αφορά το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, το ποσοστό λίπους, την κατασκευή των μυών, τους παλαιότερους τραυματισμούς ή τα διαφορετικά προβλήματα υγείας , ή ακόμα και τον διαφορετικό τρόπο ζωής του κάθε ατόμου, γι’αυτό καθίσταται πολύτιμη η βοήθεια ενός προσωπικού γυμναστή ο οποίος θα λάβει υπόψη του όλους αυτούς τους παράγοντες και θα οργανώσει το κατάλληλο και μοναδικό πρόγραμμα για το κάθε άτομο που θέλει να ασχοληθεί με το squash σαν χόμπι. Ανακεφαλαιώνοντας, Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη ενός προσωπικού γυμναστή για τους εξής λόγους :

1.    Το πρόγραμμα δημιουργίας της σωστής μυϊκής βάσης και της κατάλληλης φυσικής κατάστασης θα είναι βασισμένο σε επιστημονική γνώση και θα είναι αποτελεσματικό χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα στον ασκούμενο που μόλις ξεκίνησε την ενασχόληση.
2.    Θα έχει αποθεραπευτικό ρόλο σε περιπτώσεις προηγούμενων τραυματισμών του κάθε ασκούμενου, άρα, με αυτό τον τρόπο, θα του εξασφαλίζει, επιπλέον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα του.
3.    Θα βοηθάει τον ασκούμενο να λειτουργεί με σύστημα και οργάνωση έχοντας την κατάλληλη επίβλεψη σ ο,τι αφορά την ορθότητα της εφαρμογής του προγράμματος και την σωστή παρέμβαση του ειδικού για την διαμόρφωση της έντασης και του περιεχομένου της προπόνησης κάθε φορά. Αυτό, δίνει στον ασκούμενο ευελιξία στην προπόνηση και αυξάνει τις επιλογές του σ’ο,τι αφορά τις ασκήσεις του προγράμματος, αν κάποια ημέρα δεν είναι σε φόρμα.
4.    Οι επιδώσεις του ασκούμενου στο άθλημα αλλά και στην προπόνηση της φυσικής κατάστασης αυξάνονται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και με πολύ πιο σωστό τρόπο.

Έτσι, διαπιστώνουμε ότι η προσωπική εκγύμναση για τη δημιουργία της σωστής μυϊκής βάσης αλλά και της κατάλληλης φυσικής κατάστασης για το άθλημα του squash δεν αποτελεί πολυτέλεια για τον κάθε ασκούμενο αλλά βασική ανάγκη για την σωστή του ενασχόληση με το άθλημα !!!